Domowe ziołolecznictwo

0
80

We współczesnych czasach człowieka dotyka wiele chorób i zagrożeń. Aby się przed nimi skutecznie bronić, każdy powinien zapobiegać, zamiast leczyć – to o wiele pewniejsze rozwiązanie problemów. U każdej osoby, na półce w kuchni czy w lodówce, znajdują się środki, którymi można wspomagać swój organizm od środka. Nie mamy tu na myśli wyspecjalizowanych substancji czy leków z apteki. Myślimy raczej o ziołach, których używa się na co dzień, jako przyprawy do dań głównych. Poznanie zastosowania znanych przypraw takich jak: imbir, kardamon, cynamon, pieprz, majeranek i czosnek, może być pierwszym krokiem do odkrycia drogi ziołolecznictwa. Jakie zastosowanie mają wyżej wymienione przyprawy? Cynamon i kardamon rozgrzewają organizm. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto dodawać je do gorących napojów, takich jak: kawa, herbata, mleko. Urozmaicą ich smak, ale też pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie. Imbir już od setek lat jest wykorzystywany przy przeziębieniach i zapaleniach górnych dróg oddechowych. Kiedy dopadnie nas zapalenie oskrzeli, czy zwykłe przeziębienie, warto dodawać imbir do codziennych potraw lub sporządzać napar z imbiru (tak zwana herbata imbirowa) i pić go trzy razy dziennie przez dłuższy okres. Gwarantuje szybszy powrót do zdrowia, gdyż również rozgrzewa i wzmacnia organizm od środka. Czosnek, szczególnie ten naturalny, działa jak antybiotyk. Dlatego również jest skuteczny w przypadku zapobiegania różnego rodzaju chorobom. A napary z majeranku wspomagają przepływ powietrza w górnych drogach oddechowych.