Dieta montignaca

0
313

Zdrowa dieta to przede wszystkim dieta prawidłowo zbilansowana. Świadczy to, że jest dostatnia we wszelkie składniki odżywcze niezbędne do zgodnego funkcjonowania organizmu. Dieta montignaca stworzona przez kardiologa Michaela Montignaca opiera się na doborze artykułów, które mają ograniczony skład indeksu glikemicznego. Dzięki temu pomniejsza się apetyt. Dodatkowo dieta zezwala na osiągnięcie harmonii w organizmie. Poprawia się także sen osoby wykorzystującej dietę.
Zamiast wobec tego w pogoni za zdrowiem i chudą figurą katować się różnorodnymi dietami cud, warto najzwyczajniej w świecie przekształcić parę przyzwyczajeń żywieniowych. Przede wszystkim możemy ograniczać artykuły wysokoprzetworzone i wybierać w sklepie te, które obejmują jak najmniej konserwantów i sztucznych barwników. Być może nie wyglądają one tak apetycznie, ale z pewnością są zdrowsze. Prócz tego należałoby bułki pszenne zamienić na te wieloziarniste, najpoprawniej pieczone z mąki z pełnego przemiału. Zawierają znacznie więcej błonnika oraz cukrów złożonych. To właśnie dzięki temu na dłużej pozostawiają uczucie sytości. Nabiał najlepiej wybierać chudy, jednak wypada uważać na towary light, które są do tego dosładzane, w celu poprawienia smaku. W miejsce słodyczy na deser zjedzmy poniekąd owoce. Jeżeli mamy chętkę na lody, lepiej wybrać sorbet. Warto również wzbogacić swoją dietę o ryby oraz owoce morza. Kiedy decydujemy się na odchudzanie, skonstruowany przez nas repertuar będzie wymagał wprowadzenia kilku metamorfoz. Jak najbardziej wielokrotnie wydaje nam się, że powinniśmy totalnie zrezygnować z potraw, które dotychczas konsumowaliśmy. Myślimy, że trzymanie się diety będzie dokuczliwe. Stanie się tak jednakże jedynie wówczas, gdy zdecydujemy się na nadzwyczaj radykalne ograniczenie ilości przyjmowanych kalorii bądź wyeliminowanie jakiś artykułów. Dieta montignaca skupia się na obniżce glikemicznego indeksu. Trzeba o tym nie zapominać wybierając towary do konsumpcji.