Dieta lekarstwem w wielu schorzeniach

0
71

Co ma dieta do zdrowia ? Okazuje się że bardzo dużo.tylko trzeba odpowiednio ją dobrać raczej produkty które są przydatne dla chorego na wrzody żołądka a zaszkodzić mogą osobie chorej na cukrzyce.

Przy wrzodach żołądka zmniejszamy spożywanie tłuszczów nasyconych a zwiększamy spożywanie tłuszczów nienasyconych (szczególnie zalecane są oleje roślinne),zmniejszamy spożywanie mleka,ograniczamy do minimum kawę i mocną herbatę nie wspominam o tytoniu i alkoholu które trzeba całkowicie wyeliminować.

Chcąc zachować jak najdłużej zdrowie ograniczamy spożywanie węglowodanów szczególnie ciasta (zalecane ciemne pieczywo)
Unikać produktów wysoko przetworzonych (puszki ,wszelkiego typu zupki instant najgorsza trucizna).Podstawowym błędem każdego człowieka który prowadzi do wystąpienia schorzeń są złe przyzwyczajenia takie jak:

Za szybkie spożywanie wręcz łykanie bez dokładnego przeżuwania prowadzi to do nadmiernego obciążenia układu pokarmowego z kolei który ma wpływ na prace wątroby,trzustki,czy jelit.Drugim błędem jest picie wszelkich napojów podczas jedzenia,powinniśmy pic 20-30 minut przed jedzeniem lub 1 godz po jedzenie.

Każdy posiłek powinien zawierać duże ilości warzyw ,owoców w postaci surówek z dodatkiem oleju z oliwek czy słonecznikowego.
Białko spożywamy w w postaci chudego mięsa ,ryb,sera.Dodatkowo warto stosować suplement diety wiedząc że owoce i warzywa nie zawierają w swoim składzie wystarczająca ilość witamin i minerałów

Zawartość witamin i minerałów w warzywach i owocach z roku na rok spada przyczyną jest intensywne nawożenie produkuje się na ilość nie na jakość.Dobry suplement powinien zawierać bardzo ważny składnik jakim jest Resveratrol.

Resveratrol Jest naturalnym związkiem organicznym z grupy polifenoli, produkowanym przez rośliny w obronie przed infekcjami. Resveratrol występuje w dwóch postaciach chemicznych – cis i trans.Tylko forma trans- Resveratrol jest aktywna biologicznie.

Jako symbol „fontanny młodości” wykazuje potwierdzone naukowo właściwości unieszkodliwiania wolnych rodników w organizmie (anty-utleniacz), przeciwzapalne, anty-nowotworowe, anty-mutagenne, rozszerzające naczynia krwionośne, hamujące agregację płytek krwi, przeciwmiażdzycowe oraz zdolności kardioprotekcyjne (ochronne). Stanowi też ochronę przed chorobą Alzheimera