Dieta cukrzycowa

0
83

Dieta figury chorej na cukrzycę z początku nie różni się od diety stosowanej przez sztampowego człowieka. Nie ma bo produktów tworzonych tylko oraz wyłącznie z myślą o cukrzykach. Repertuar jednak musi opierać się na kilku znaczących regułach, pomiędzy innymi niesłychanie istotne jest zwracanie uwagi na to, by zachowywać należyte proporcje energetyczne między pojedynczymi składnikami odżywczymi. W żywieniu osób chorych na cukrzycę wszystkie wartości muszą być dostarczane w wskazanych wielkościach. Dieta cukrzycowa to węglowodany, które muszą w następstwie tego tworzyć około pięćdziesięciu procent dobowej wartości energetycznej, tłuszcze blisko trzydziestu procent, a konsumpcja białek powinno ograniczać się do dziesięciu procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Z diety tudzież wypada wykluczyć wszystkie dania wysokobiałkowe oraz wysokotłuszczowe.
Oczywiście przygotowane posiłki powinny być w miarę możliwości jak najbardziej urozmaicane, bo w ten sposób przekażmy organizmowi jeszcze większej liczby potrzebnych witamin i mikroelementów. Cukrzyk ma prawo więc sięgać po owoce, warzywa, nabiał. Słodycze i różnorodnego typu używki wypada powstrzymywać od bezspornego minimum.
Zaleca się, ażeby dania w diecie cukrzycowej były jadane częściej i w nieco mniejszych dawkach. Posiłki można akceptować w odstępie około trzech – czterech godzin. W ten sposób nie tylko można wyzbyć się uczucia głodu, ale również pomniejszać stężenie glukozy w organizmie. Przeważnie w żywieniu osób cukrzycowej proponowane są trzy posiłki, mianowicie śniadanie, obiad oraz kolacja. Wolno także sięgnąć po dwie, trzy nieduże zakąski w ciągu dnia. Osoby przebywające na diecie diabetycznej powinny na dodatek pić pokaźne ilości wody mineralnej. Wolno też dosięgać po soki owocowe, a również po herbatę oraz kawę, ale bez dodatku cukru.